Merhaba Dünya !
Her Bebek Özel Bir Bireydir
Her Bebek Özel Bir Bireydir

Her Bebek Özel Bir Bireydir

Annesini 12 yaşındayken kaybeden Macar Doktor Emmi Pikler (1902-1984), İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra yetim çocuklara sıcak ve şefkatli bir yuva sağlama konusunda ün kazanmış bir pedagogdur.

Emmi Pikler ilk deneyimini bir üniversite çocuk hastanesinde kazanmış ve çalışmalarını geliştirmiştir. (Wiener Universitäts-Kinderklinik Prof. Pirquet ve Kinderchirurgie Prof. Salzer. “Die Pirquet-Klinik”). Bu üniversite hastanesi, diğer hastanelere göre çok az ilaç kullanımı ve daha az cerrahi ile dikkat çeken dünyaca ünlü bir hastaneydi. Bu durumu incelemek için hastaneye gelen dünyanın dört bir yanından doktorlar, hasta çocuklara şevkatle bakmanın daha iyi olmalarına yardımcı olduğunu gözlemledi. Hastalıkların bu şekilde ortadan kalkması ziyaretçileri şaşırttı. Peki neden bu şefkatli ve sıcak ortam çocukları hastalandıktan sonra iyileştirdi, hastalanmadan önce değil?

1935-1945 yılları arasında İkinci Dünya Savaşı sırasında çocuk doktoru olarak çalıştı. Emmi Pikler çocukların gelişimlerini yakından takip eder ve bunları raporlamaya başlar. 1946’da “Lotzy” Budapeşte’deki yetimhanenin başına geçti. Savaştan sonra anne ve babasını kaybeden bebeklerin getirildiği bu yurtta Dr. Emmi Pikler çocukları kucaklar ve önceki deneyimlerini onlara uygular.

Onlarca yıllık bir geçmişi olan Pikler peagojisi başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde başarıyla uygulanmaktadır.

PIKS PEDAGOJİSİNİN TEMEL İLKELERİ

Budapeşte’de “Pikler bebekleri” nin kolayca tanınabileceğinden bahsediliyor. Çünkü Pikler bebekleri özgürce hareket eden çocuklar olarak büyürler. Dr. Pikler’e göre bunun nedeni, bu bebeklerin oturmaya hazır olmadan önce hiç oturmamaları, yürümeye hazır olana kadar ellerinden tutularak yürümeye zorlanmamaları, kendi hızlarında yürümeyi öğrenmeleri ve salıncaklara ya da bebek koltuklarına tıkılmamalarıdır. Aksine, Pikler bebeklerinin doğuştan gelen iç takvimlerine göre serbestçe hareket etmelerine izin verilir.

Temel İlkeler
Çok küçük yaşlardan itibaren, bebeklerin yetişkinler tarafından engellenmeyen ve özenle hazırlanmış, güvenli alanları keşfetmelerine ve oynamalarına izin verilmesi önemlidir.

Çocuğun kişiliğine ve ihtiyaçlarına duyarlı bir kişi tarafından bakılması önemlidir. Bu bakıcının değişmemesi ve tutarlı davranışlar göstermesi de önemlidir. Bu bakıcı, günlük bakım yaparken (bebek bezi değişimi, beslenme vb.) Çocuğu hassas bir şekilde gözlemlemeli ve yavaş, sevecen ve çocuğun hızına göre hareket etmelidir.). Çocuklarımızı gözlemlemek için zaman ayırmak bize onlar ve ihtiyaçları hakkında çok şey öğretecektir.

Çocuğun öz farkındalığı da son derece önemli bir konudur. Bunu yapmak için, çocuğu beslenecek, yıkanacak veya değiştirilecek bir nesne olarak görmek değil, tüm faaliyetlere aktif katılımını sağlamak gerekir. “Kazağını giydiriyorum. Kolunu benim için uzatabilir misin?” Böyle konuşmak çocuğun etkinliğe katılmasını sağlayacaktır.

Çocuklar için tutarlı ve öngörülebilir bir rutin oluşturmak önemlidir. Bebeklerin gelişmek için içsel bir motivasyonu vardır. Eğer uygun ortam sağlanırsa, ek desteğe ihtiyaç duymadan, kendi hızlarında gelişeceklerdir.

Bebeğinizin kendi gelişim takvimine güvenmelisiniz. Eğer hazırsa, senin desteğin olmadan oturmayı ve yürümeyi öğrenecek. Kendi kasları ve kemikleri geliştiğinde bütün bunları kendi gündemine göre yapacak. Bebek, gelemeyeceği bir yere yerleştirilmemelidir.

Mümkün olduğunda, bebeğinize kendi sorunlarını çözme fırsatı vermelisiniz. Sürünen bebeğiniz sehpanın altına sıkıştığında, yaklaşabilir ve yardım sunabilirsiniz. Ancak, kendi başına dışarı çıkamayacağını ve istediğini gördüğünüzde, müdahale etmelisiniz. Kendi problemini çözerken yüzünde göreceğiniz memnuniyet ifadesi beklemeye değecektir.

Bebeğiniz stresli olduğunda yapabileceğiniz en iyi şey onunla empati kurmaktır. Ağzına bir emzik koyarak, sallayarak veya dikkatini dağıtarak onu sakinleştirmeye çalışmamalısınız.

Kısacası, Emmi Pikler bize bebeklerin benzersiz bireyler olduğunu ve bu şekilde muamele görmeyi hak ettiğini hatırlatıyor.

KAYNAKLAR: http://pikler.org / Lisa McKimm, Emmi Pikler’in Yol Gösterici İlkeleri http://www.parentingworx.co.nz/fantastic-reading/emmi-piklers-8-guiding-principles/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir