Merhaba Dünya !
Kibar BENJAMİN
Kibar BENJAMİN

Kibar BENJAMİN

Alaska'nın 400 kişilik Orka şehrinin tepesinde çimlerle çevrili yokuşta iki katlı beyaz evde yaşayan 13 yaşındaki kahverengi saçlı MARK akciğer hastasıdır.

Annesi ELIN eskiden Anaokulu öğretmeniydi, esmer ince yapılı güzel bir kadın, babası KARL ise sarışın mavi gözlü ve uzun boyludur.

Sürekli kafasına bere takan kısa boylu CLEARWATER ile babası  son taksiti yeni ödenen UZAK KUZEY adlı 10.000 somon taşıyan 25 metrelik gemide birlikte balık avlıyorlar.

Çocuk, evlerinin birkaç yüz metre yukarısındaki loş (karanlık) barakaya kavgacı FOG BENSON’un 5 yıl önce henüz bir yavru iken acımasızca zincire bağladığı Benjamin adındaki zayıflamış genç ayıya 2 haftadır okul dönüşü evcil hayvan gibi eliyle sandviç yedirip ziyareti anlaşılmasın diye tekrar ayıyı karanlık kısımdaki direğe bağladı.

Kuzey Kutbuna oldukça yakın olan bu bölgede yazları sadece bir kaç saat gece yaşanıyor.  6 hafta sürecek olan somon balığı av sezonu nihayet yaklaşıyordu. Şehirdeki 7 fabrikaya balık taşıyan 1100 tekne ile  2000 kişi geldi.

Balık sezonunu bozayılar, deniz ayıları, deniz aslanları, kartallar, şahinler, kargalar, tilkiler ve martılar bile somon balıklarının peşine düşmektedir. Korsanlar ağlardan balık çalıyorlardı.

FOG BENSON yırtık botunu tamir için 100 paraya ayıyı satmak istiyor. Kimse almayınca da 5’er paralık piyango bileti ile ayıyı çekilişte kazanan kişiye silahı ile ateş etmesi için hedef yerine koyacakmış.

MARK babasına “Ayıyı bana alır mısın? deyince babası çok kızdı.

MARK'ın zincirini kıran vahşi ayıyı barakasına geri bağladığını izleyen annesi olayı eşine anlattı.

Tartışma çıkınca annesi MARK’a üst kata yolladıysa da MARK konuşulanları duydu. Eskiden MARK'ın annesi kurt köpeği babası ise yavru fok beslermiş. MARK hasta olduğundan iyi beslenmesi açık havada dolaşması ve iyi bir arkadaşa ihtiyacı varmış. Ayı Benjamin gibi iyi bir arkadaş.

MARK o gece bir rüya gördü. Sabah erkenden barakadaki ayıyı kırlara götürüp serbest bıraktı. Taşları kaldırıp altındaki tırtılları yemek isteyen ayı Benjamin’e  yardım ederken MARK uyuyakaldı. Babası onları uyurken buldu. Babasının vahşi ayıya olan kızgınlığı geçmişti. Ayıyı barakaya geri götürdüler.

Babası MARK’a ayının yılda 500 para bakım masrafı olduğunu anlattı. Yatağı için ot kesip kurutmak etraftan bayat ekmek toplamak MARK'ın işiydi.

Babası onu gemide çalıştırmaya başladı. Mart 2 yıldır yüzme öğrenememişti.

MARK ayıya dere kenarında balık tutmayı öğretti.

iki gün babasıyla ot kesip kış Uykusu için ayıya samandan yatak yaptılar.

Evden dışarıdaki ilk gecesini gemide geçiren MARK, balina ve yunus balığı gördü.

Kahvaltısını süt yumurta mısır gevreği ve ekmek ile yaptı.

Geminin direğine çıkıp somon balıklarının denizde parıltı oluşturmasını gözleyip haber verecekti.

İlk gün 10.000 somon tutup eskiden altın madeni bulunan yakınlardaki BUTVIL  kasabasındaki fabrikaya verdiler.

Babası MARK’ı bayat ekmek almaya gönderdi. Mart çok istekli olduğunu belli etmeden sıkı pazarlık yapıp tombul teyzeden tüm bayat ekmeklerin tanesini 7 paradan aldı.

İkinci gün bolca balık tuttular evlerine geri geldiler.

Ayıya 6 balık ayırdılar, diğer tüm balıkları kasabadaki Bay KELLY’nin fabrikasına verdiler. Babası Bay KELLY'den bayat ekmekleri saklamaları için soğuk hava deposunda bir yer istedi ama Bay KELLY olmaz dedi. Sonra hasta olduğunun ayısı için ekmekleri saklayacaklarını anlatınca; Bay KELLY,  MARK  ile tanıştı. Aylık 4 paraya buzhaneyi kullanabileceğini bunun için para yerine ortalığı temizlemesinin yeterli olacağını söyleyip anlaştılar.

Üçüncü gün balıklar ortadan kayboldu. Bu boş zamanlarda MARK yüzmeyi öğrendi. Diğer kasabalardan bayat ekmek aldılar. Soğuk hava deposunun sahibi Bay KELLY ekmekleri depoya kendi koyup evine kadar getiriyordu. Hatta konserve yapılamayacak kadar kötü olan bazı balıkları ayı için bekletecekti. Balık sezonu olmasına rağmen az balık tutuluyordu. Somon sezonun bitmesine 10 gün kala somon sürüleri geri geldi. Balık sezonu UZAK KUZEY gemisi için iyi geçmişti.

Başka bir balıkçı Bay JONES'un balıkları çalınmıştı. MARK bir Korsan teknesi gördü. Balıkla dolu olduğundan emindi. Dürbünle korsan teknesini inceledi. Ayının önceki sahibi FOG BENSON’u  gördü.

Sonbahar ayları gelince Kazlar, kuğular, ördekler “V” şeklinde uçarak sıcak yerlere göç ettiler. Gündüzler kısaldı. Kış mevsimi geldi. Kar yağdı ayı Benjamin uzun Kış uykusuna daldı.

“Posta gemisi VİKİNG” yanınca Postacı, MARK'ın babasına. sefer başına 1000 paradan 6 sefer için UZAK KUZEY’in posta gemisi olmasını teklif etti. MARK'ın annesi “kışın zor olur.” dediyse de babası kabul etti.

Bütün kasaba MARK ve ayı konuşuyordu.

FOG BENSON ayıyı kendisinin evcilleştirdiğini anlattı ispatlamak için herkes ayının bararkasına geldi.

Bir haftalık kış uykusundan yeni uyanan ayı Benjamin FOG BENSON'un kalk komutuna uymayınca tekmeyi yedi. Yine kalkmayınca FOG BENSON tırpan ile ayının kulağını yaraladı. Acı ile ayağa kalkan ayı FOG BENSON’un yüzüne bir pençe atıp karşı duvara fırlattı. Çok kötü yaralanan FOG BENSON’u şehre taşıdılar. MARK ve annesi de gürültüye uyanıp barakaya koşarak geldiler.

Bir süre sonra FOG BENSON'un arkadaşı Çamur Jones elinde tüfekle barakaya geldi. Toplantı yaptıklarını ve ayının vurulmasını kararlaştırdıklarını söyledi. Annesi karşı çıktı ama Çamur Jones ayıyı vurmak istiyordu. Aniden Bay KELLY, Çamur Jones’un tüfeğini elinden alıp onu kovdu.

MARK, Fabrikadan 3 balık getirip ayıyı sakinleştirdi. Bay KELLY ve MARK ayının kulağını temizleyip yara bandı ile sardılar ve geceyi barakada geçirdiler.

Kasaba halkı ayıdan kurtulmak için 2 gün süre verdi.

Bay KELLY, bir arkadaşından ayıyı sağlam bir kafese koyup; uzak bir adada özgür bırakmasını istedi. Sonuçta zincire bağlı kalması da doğru değildi.

Adamlar onu hayvanat bahçesine satmak düşüncesinde iken denizde dalgalar kafesi parçalayınca

ayı Benjamin denize düştü ve yakınlardaki bir adaya kolayca yüzüp özgürlüğüne kavuştu.

MARK ayıdan kalan bayat ekmekleri depodan alıp sahile denize attı. Martılar ziyafet çekti. Kısa dalga radyoyu dinlerken babasının yardım çağrısını duydu. UZAK KUZEY fırtınada batmaya başlamıştı. Bay KELLY uçağı yardıma gönderdi. Yardım uçağı batan gemiden sadece babasını kurtarmış ve eve getirmişti CLEARWATER  ortalıkta yoktu.

Buzhaneci Bay KELLY uzaktaki SEATTLE kentine gitti. MARK'ın babası KARL Anderson yeni bir tekne alamadı. Bunun yerine yakınlardaki bozayılarla dolu adanın etrafında tuzaklanan başkasının balık ağına bekçilik edecekti. MARK ve annesi de burada küçük bir kulübedeydi. FOG BENSON ağa yakalanan balıkları çalarken ayı Benjamin onları korkutup kaçırdı.  MARK ve ayı tekrar buluşmuştu.

Çamur Jones, ayının nerede olduğunu öğrenip, PETER KING adlı kereste işi yapan zengin avcıyı uçakla adaya getirmişti. Benjamin diğer ayılar gibi nehir kenarına balık avlamaya gitmiyor, MARK’ın annesinin keklerini yiyordu. Zengin avcı onu bulamıyordu. Ayıyı ararken bir kayanın altında bacağı sıkışan PETER KING’ in yardımına MARK ve ayı Benjamin yetişti. ayı kolayca kayayı kaldırıp avcıyı kaldırdı. MARK avcıya onu sevebileceğini gösterdi.  Avcı ayıyla birlikte fotoğraf çektirdi. “Bunu her yerde anlatacağım ve her yaz ayıyı görmeye geleceğim.” dedi. Artık hiç kimsenin ayıya zarar vermeyeciğini söyledi. MARK’ın babasına da balık ağını satın alması için ortaklık teklif etti. MARK bu sürede sağlığına kavuşmuş güçlü bir delikanlı olmuştu..

https://docs.google.com/document/d/1yBhMSvIj0Gc_qDeP9fXu-YnoPYhyrV71xbjrnEKUNAo/edit?usp=sharing

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir